top of page
  • Team Over Seks(t)

#ZegErWatVan – Stop Victim Blaming

Updated: Nov 16, 2020

Victim blaming. Ook wel de schuld van seksueel of fysiek ongewenst gedrag leggen bij het slachtoffer. Want zij droeg toch een heel kort rokje? En had een flink decolleté? En hij liep hand in hand over straat met zijn vriend. Dan vraag je er toch om om betast of in elkaar geslagen te worden? Of als je een intieme foto of filmpje met iemand deelt in vertrouwen en dat wordt doorgestuurd, is het toch je eigen schuld?


Nee. Het antwoord is en blijft altijd nee.


Helaas komt victim blaming nog vaak genoeg voor. En dat terwijl het kwetsend is en (emotioneel) schadelijk kan zijn voor het slachtoffer. Moet je je voorstellen. Je bent een avond uit, en aan het eind van de avond word je betast of in elkaar geslagen. Misschien droeg je een rokje, misschien een broek, het maakt eigenlijk niet uit. Jij bent slachtoffer van seksueel en/of fysiek geweld. Dat is natuurlijk heel heftig om mee te maken. Maar als je het dan aan iemand verteld, zeggen ze dat het je eigen schuld is. Want dat korte rokje van je, is toch veel te uitdagend. Of je had te veel gedronken, dat is ook wel heel erg dom van je. Opmerkingen die nergens op slaan, want nooit, en dan ook nooit heeft het slachtoffer schuld aan het seksuele en/of fysieke geweld dat hem of haar is aangedaan.

Credit: Rutgers

Om hier aandacht voor te vragen zijn Rutgers (Kenniscentrum seksualiteit) en Atria (Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis) een campagne gestart: #ZegErWatVan. #ZegErWatVan is een oproep om je uit te spreken als je ziet dat er ergens sprake is van victim blaming. Dit kan al door vragen te stellen. Bijvoorbeeld: ‘Waarom vind je het relevant wat ze aanhad?’, of: ‘Waarom vraag je of ze in het openbaar zoenden?’. Hierdoor krijgt de ander de kans om na te denken over zijn/haar antwoord en komt diegene hopelijk tot inzicht dat dat er helemaal niet toe doet. Ze hebben er namelijk simpelweg niet om gevraagd.


Naast deze campagne is 6 november ook omgedoopt tot rokjesdag. Een rokje mag namelijk nooit aanleiding zijn om een slachtoffer van seksueel ongewenst gedrag zelf de schuld te geven. Want nogmaals, het is namelijk heel belangrijk dit te beseffen: een slachtoffer vraagt er nooit zelf om. Ook Tim Hofman en Cathelijne Blok hebben op social media aandacht gevraagd voor rokjesdag en #ZegErWatVan. Daarnaast hebben verschillende grote platforms de campagne gedeeld, zoals Linda, FunX en Metro Holland. Hopelijk wordt hierdoor het bereik voor de campagne groter en stopt het victim blaming.


Denk dus altijd na voordat je reageert als iemand je verteld wat hij of zij heeft meegemaakt. Leg de schuld niet bij het slachtoffer, en doe niet mee aan victim blaming. Zie je het toch gebeuren? #ZegErWatVan!


Wil je meer leren over dit onderwerp? Atria houdt op 27 november een online congres over victim blaming. Tijdens dit congres luisteren ze naar en gaan ze in gesprek met ervaringsdeskundigen, professionals en beleidsmakers. Ook delen ze kennis, ervaringen en inzichten over victim blaming bij geweld. Daarnaast gaan ze dieper in op thema’s als partnergeweld onder jongeren en seksueel overschrijdend gedrag. Dit zal gebeuren onder meer via workshops. Interactieve sessies en inspirerende lezingen. Als je hier meer informatie over wilt of interesse in hebt, ga dan naar: https://atria.nl/agenda/victim-blaming-bij-geweldslachtoffers/.


Bron(nen):





Recent Posts

See All

Comments


bottom of page