top of page
  • Team Over Seks(t)

How to: reageren op een coming-out

Het is het begin van het nieuwe jaar en wat is een beter moment om eens goed na te denken over hoe je het hele jaar door een goede bondgenoot kunt zijn voor de queers om je heen – te beginnen met het moment dat ze je vertellen dat ze queer zijn.


Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er geen enkelvoudig 'uit de kast komen' bestaat. Helaas is het iets dat we steeds opnieuw moeten doen. En nee, het zal niet elke keer een bloedstollend spannend gesprek aan de keukentafel zijn waarbij je iedereen verzekerd van het feit dat er niks zal veranderen tussen jullie. Maar, zolang iedereen ervan uitgaat dat ik een jongen bedoel als ik het heb over mijn relatie, zal ik nooit stoppen met uit de kast moeten komen. Het gebeurt elke keer wanneer je een nieuwe collega ontmoet, wanneer je een nieuwe dokter ziet of wanneer je met iemand praat op een feestje.


En omdat uit de kast komen op zoveel kleine, vaak alledaagse manieren, gebeurt is er helaas niet één antwoord dat voor elke situatie werkt. Uiteindelijk zal je moeten proberen de (emotionele) intensiteit van de persoon te spiegelen, en je door jullie relatie laten leiden.


Als het gaat om de meer emotionele Coming Out-situaties zijn hier enkele tips om te overwegen:

  • Herken het belang van dit moment en hoe kwetsbaar ze op dit moment zijn door iets zeggen als “Bedankt dat je me dit toevertrouwt” of “Ik voel me vereerd dat je ervoor kiest om dit met mij te delen.”


  • Als je hecht bent met iemand is het oké om vriendelijke, niet-indringende vragen te stellen bijvoorbeeld: “Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet weet wat non- binair betekent; ik zou graag willen weten wat het voor je betekent, als je dat wilt delen.” (En alsjeblieft: vermijd gewoon nieuwsgierige vragen over hun lichaam en/of geslacht).

En wat ik iedereen erg op het hart druk is dat het erg belangrijk is om mensen hun verhaal op hun eigen voorwaarden te laten vertellen. De beste manier om hier zeker van te zijn is door ernaar te vragen, denk bijvoorbeeld aan “Om er zeker van te zijn dat we op dezelfde pagina zitten, weten andere mensen in je leven dit?”


In elk coming-out gesprek, of het nu emotioneel of informeel is, is wat je niet zegt net zo belangrijk als wat je wel zegt. Hierbij enkele dingen die je het beste kunt vermijden:

  • “Ik ben niet verrast” of “Ik heb het altijd geweten” – Het gaat nu niet om jou! Voor de meeste mensen voelt het niet goed om te horen dat datgeen waar je zo hard aan hebt gewerkt om te verbergen, eigenlijk allang duidelijk was voor de mensen om je heen.


  • “Ach, dat is toch helemaal niet zo’n groot ding! No big deal” – Dit soort reacties zijn vaak goed bedoeld, maar dit kan het feit verdoezelen dat ze zojuist iets hebben gedeeld wat voor hen belangrijk is.


  • “Ik hou toch wel van je!” Nogmaals, goedbedoeld, maar eigenlijk zeg je (onbedoeld) dat je ze een plezier doet door van ze te houden ondanks hun seksualiteit

Uiteindelijk ken jij de persoon die uit de kast gekomen is het beste, en zijn dit alleen goedbedoelde tips. En zorg ervoor dat je ook na dat eerste gesprek ervoor ze blijft zijn. Uit de kast komen is slechts een stap in het grote proces, ook hierna kunnen ze je support goed gebruiken. En vergeet niet dat queer zijn een deel van iemands identiteit is, maar het is niet hun hele persoonlijkheid.

45 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page