top of page
  • Team Over Seks(t)

De eerste keer

Updated: Nov 16, 2020

Je bent helemaal “In love” en je hebt alweer een tijdje een vriend of vriendin. Jullie hebben al gezoend, maar willen toch graag wel een stapje verder. Samen zijn jullie klaar voor de eerste keer… De eerste keer seks. Maar, hoe gaat dat en doet het pijn?


De eerste keer is natuurlijk super spannend. Het is belangrijk dat je degene vertrouwd waar je je eerste keer mee wilt beleven. Het is namelijk fijn als je je goed op je gemak voelt en kan aangeven wanneer jij je niet prettig voel.


Hoe doe je ‘het’ eigenlijk? Er zijn niet echt regels om ‘het’ te doen. Je zult alles op je eigen tempo leren. En het leren doe je samen. Geef aan elkaar aan wat je “fijn” vind.  Wees niet bang, het is niet zo moeilijk dan je denkt.


Kan het pijn doen?

Als je jouw “eerste keer” deelt met  iemand die je vertrouwt en die geduldig met je is, zijn zorgen niet nodig. Wist je dat de meeste meisjes niet bloeden tijdens of direct na hun eerste keer? Waar veel meiden bang voor zijn is dat het maagdenvlies breekt tijdens de eerste keer seks. Maar dit maagdenvlies is helemaal geen vlies, wel is het een soepel randje weefsel.  Als er bij het binnenkomen van een piemel of vinger bloedverlies is, dan wordt dit meestal veroorzaakt door kleine wondjes in de vaginawand. Het betekend dus dat het maagdenvlies niet kan breken. 


Vooroordeel over leeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop je met iemand voor het eerst het bed deelt is gemiddeld zestien of zeventien jaar. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat als je later of eerder dan deze leeftijd voor de eerste keer seks hebt dat dat goed of slecht is. Het is maar een gemiddelde leeftijd, de een is er nou eenmaal eerder mee dan de ander. Er bestaat geen “foute” leeftijd om de eerste keer seks te hebben.


Communiceer met je geliefde

Ben je klaar voor de eerste keer? Geef dit dan aan bij je geliefde. Heb het erover of het hij/zij er ook zo instaat. Praat over wat jullie beide fijn vinden en waarbij jullie op jullie gemak zijn. Ondanks dat er veel over gepraat kan worden, gebeurd de eerste keer toch “onverwacht”. Natuurlijk geef je van tevoren aan dat jij er klaar voor bent, maar je zult dit moeilijk kunnen plannen. Als jullie voor het eerst bij elkaar blijven slapen, betekent dat ook niet dat het dan gaat gebeuren. Als jullie het plannen komen er zenuwen bij kijken en heb je het gevoel dat het ‘moet’. Daarom gebeurd de eerste keer meestal ongepland. Jullie zijn aan het zoenen en opeens krijg je er ‘zin’ in. Als het op dat moment gewoon heel erg goed voelt, ga er dan voor! 


Anticonceptie

Een belangrijk onderdeel als jij klaar bent om voor de eerste keer seks te hebben. Denk dan eerst eens na over anticonceptie. Gebruik ook een condoom tegen soa’s bij de eerste keer, misschien heeft je geliefde al een keer eerder seks gehad. Voor meisjes kan de pil ook een vorm van anticonceptie zijn, want ongepland zwanger worden staat natuurlijk ook niet op de planning. De pil beschermt je overigens niet tegen soa's.


Zes tips voor de eerste keer: Het is allemaal al spannend genoeg, dus is het erg fijn om toch wat tips te hebben voordat de “eerste keer” dan écht gaat gebeuren. Hieronder heb ik zes tips op een rijtje gezet. 


1. Begin er alleen maar mee als je zin hebt. Luister naar je eigen gevoelens en alleen jij bepaalt voor jezelf wanneer het gaat gebeuren en wanneer je er klaar voor bent.

2. Doe het met iemand die jij vertrouwd. Zorg dat je elkaar goed kent en vertrouwt voordat je deze stap zet. Als je elkaar vertrouwt is en wordt het een veel fijnere ervaring voor je.

3. Kies een prettige plek. Beleef deze ervaring op een plek waar jij je prettig voelt. Als je wil kun je het extra sfeervol maken met een muziekje en wat kaarsjes.

4. Bouw het langzaam op. Seks heb je niet in een keer. Begin eerst met zoenen en met wat strelen. Bouw samen naar “het” moment op. 

5. Luister naar je gevoel. Als je eenmaal begonnen bent kan het toch zijn dat je je toch niet meer comfortabel voelt, geef dit dan aan. Doe niets wat je niet wil.

6. Let op je geliefde. Seks heb je met zijn tweeën. Houd elkaar daarom goed in de gaten. 


Bron(nen):

28 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page