top of page
  • Writer's pictureJosh de Lange

Als mannen praten over seks

Updated: Dec 12, 2020

Mannen denken alleen maar aan seks. Dat is iets wat je vaak hoort samen met: Mannen zijn over seks(t) en mannen praten alleen maar over seks. Maar hoeveel praten mannen nou eigenlijk over seks? Als ervaringsexpert op het gebied van man zijn, kan ik je zeggen behoorlijk weinig. Tuurlijk werd er op de middelbare school stoer gepraat over de grote van je penis en later over de hoeveelheid vrouwen waarmee je seks hebt gehad. Maar als het aankomt op diepgang dan is dit toch ver te zoeken.


Aanleiding

Als je mij een jaar geleden gevraagd zou hebben: “Waarom praten mannen met elkaar eigenlijk nooit over seks en relaties?” Dan zou ik mijn schouders opgehaald hebben en zeggen: “Weet niet, komt er gewoon niet van, I guess”. Toch heb ik het afgelopen jaar ontdekt dat het toch wel wat dieper zit dan dat. Voor de podcast Over Seks(t) vragen Iris en ik regelmatig aan vrienden om hun meningen en ervaringen op het gebied van seks en seksualiteit. Met het vooroordeel dat mannen meer bezig zijn met seks dan vrouwen zou je denken, animo onder mannen genoeg. Maar niks blijkt minder waar. Waar vrouwen (zij het soms anoniem) graag willen helpen, blijft het onder mijn vrienden en kennissen erg stil. Wat is er met die grootpraat die we als pubers kenden gebeurd?

Onderzoek

Niet alleen binnen mijn eigen kring praten mannen minder over seks dan vrouwen. Uit onderzoek van het departement Human Development and Family Studies onder studenten van de Amerikaanse Penn State University blijkt dat vrouwen (68%) veel vaker met elkaar over seksuele onderwerpen praten dan mannen (42%). Bovendien voelen zij zich hierbij ook meer op hun gemak. Maar waarom? Ik heb het aan mijn vrienden gevraagd. Dit keer vermeldend dat hun antwoord niet 1 op 1 overgenomen zou worden, maar gebruikt zal worden als gezamenlijk onderzoek. Hoewel het antwoord vaak nog huiverig werd uitgesproken, kreeg ik wel een goed algemeen beeld. Het zou beschamend zijn om over seks te praten. Hierbij moet je dan met name denken aan het praten over je eigen behoeftes, onzekerheden of ervaringen die niet per se stoer zijn. Iets waar mannen onderling wel meer over praten dan vrouwen is masturbatie. Maar hoe komt het dan dat we onszelf onderling niet bloot durven geven?Oorzaak

Dat mannen niet goed over seks durven praten, zit deels geworteld in de opvoeding. Zo leren meisjes vaak over seks van hun moeder en jongens van hun vader. Mannen vinden het lastig om over intieme dingen te praten, doordat onze vaders dat ook vonden. Onze vaders vinden het vervolgens weer lastig doordat hun vader dat vond en ga zo maar door. Daarnaast wordt de beeldvorming van de mannelijke seksualiteit beheerst door één groot cliché: Seks bij mannen is supersimpel. Doordat er bij vrouwen van moeder op dochter, meer en beter gepraat wordt over seks en seksualiteit is er meer kennis. Tot slot doet ook de media hierin mee. Zo wordt er uitgebreid gepraat in bladen zoals de Viva, Flair, Cosmopolitan, etc. over seks en de eventuele problemen en onzekerheden daaromheen. Iets vergelijkbaars voor mannen is er niet, wat het meest in de buurt komt is de Playboy en FHM.


Conclusie

Dus: Zijn mannen gedoemd tot onzekerheid?

Gelukkig niet, doordat de traditionele gezinsvorm steeds meer vervaagt, zijn er ook moeders die met hun zoons praten over seks. Maar ook vaders worden langzaam steeds opener. Maar toch is het iets waar vooral wij mannen zelf mee aan de slag moeten. Hoewel het internet vol staat met antwoorden, is het toch prettig om ook van elkaar eens te horen dat we soms onzeker zijn. Want diep van binnen weten we allemaal dat we niet echt s’ werelds grootste lul hebben.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page