top of page
  • Team Over Seks(t)

No Bra Day!

Updated: Nov 16, 2020

Je moet niet gek opkijken wanneer je vandaag vrouwen zonder bh ziet rondlopen, het is namelijk 13 oktober, ook wel bekend als No Bra Day. De hele maand oktober staat in het teken van bewustzijn creëren rondom borstkanker (awareness month), geld inzamelen voor onderzoeken en het taboe doorbreken van de self-breast exams. 

De eerste No Bra Day werd gehouden op 13 oktober 2013. Voor 2013 heette deze dag BRA Day. Op de eerste No Bra Day werd er een bericht geplaatst met daarin de oproep voor alle BH-dragers om je bh thuis te laten en ‘unleeaching the boobies from their boobie zoos”. De reden achter No Bra Day is om vrouwen bewuster te maken van de symptomen van borstkanker en het doorbreken van het taboe rondom self-breast exams.

Borstkanker is helaas een veelvoorkomende ziekte die bij ontdekking in vroeg stadium, goed behandeld kan worden. Door self-breast exams leer je je borsten kennen en wanneer je dit regelmatig doet merk je al snel wanneer er iets mis is en kan je hiermee naar de dokter stappen. Omdat het zo belangrijk is om deze exams regelmatig te doen, dient No Bra Day als een soort geheugensteuntje voor alle vrouwen.

De meest voor de hand liggende manier om je steun te uiten voor No Bra Day is natuurlijk zonder BH naar buiten gaan, maar je kunt nog veel meer andere dingen doen. 

  • Wanneer je niet de deur uit kunt zonder een BH, kun je door het dragen van paarse kleding of accessoires laten zien dat je deze dag steunt. Voor mannen is dit een mooie manier om hun steun te uiten.

  • Online kun je de hashtag #NoBraDay of #NationalNoBraDay gebruiken.

  • Je kunt een afspraak maken bij een arts voor een self-breast exam en andere vrouwen aanmoedigen om dit ook te doen.

  • Je kunt een geldinzamelingsactie starten.


No Bra Day is geen officieel deel van de awareness month en draagt ook niet bij aan het ophalen van geld voor onderzoeken naar borstkanker. Deze dag is meer gericht op het creëren van bewustzijn voor self-breast exams en ook staat het voor gendergelijkheid. Borstkanker wordt gezien als een ziekte voor vrouwen, maar ook steeds meer mannen krijgen met deze ziekte te maken. 

No Bra Day is dus wel meer dan alleen zonder BH naar buiten gaan. Het gaat echt om het herkennen van de (vroege) symptomen van borstkanker en het normaliseren van self-breast exams. Dus plan vandaag nog een breast exam in of doe er zelf een en..


Free the Boobies!Bron(nen):

22 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page