top of page
  • Team Over Seks(t)

Spreek jij de taal van de liefde?

Knuffelen, cadeautjes, of heerlijk koken voor de ander. Allemaal elementen om de liefde aan de ander te laten zien. Maar wanneer je weet welke liefdestaal iemand spreekt, kan je op een dieper niveau communiceren dan alleen met woorden.


Een relatie is een voortdurende uitwisseling van liefdesstromen. Dit kunnen al de kleinste dingen zijn zoals het buiten zetten van het vuilnis of wanneer je geliefde verteld hoe waardevol je bent voor hem/haar. Communiceren bestaat uit zenden en ontvangen. Wanneer de één zend op een andere frequentie dan de ander ontvangt, kunnen er vervelende blokkades ontstaan. Pas wanneer de één op een manier communiceert die de ander ook verstaat, blijft de liefde krachtig heen en weer stromen. Dit ontdekte relatietherapeut Gary Chapman na jarenlange behandeling van koppels die elkaar maar niet leken te begrijpen. Deze relatietherapeut onderscheid 5 verschillende liefdestalen.


De 5 verschillende liefdestalen

De liefde kun je dus op verschillende manieren op vertolken. Er bestaan in de taal van de liefde vele dialecten en misschien spreek jij wel twee talen op liefdesgebied. Het belangrijkste is dat je er bewust van bent welke taal je spreekt, daarom heb ik ze hieronder op een rijtje gezet. Met deze kennis kun je je proberen te verplaatsen in de ander om ervoor te zorgen dat beiden dezelfde liefdestaal spreken en de liefde ervan af spat!


1. Positieve woorden

Op nummer één staan de lieve positieve woordjes. Als je deze liefdestaal spreekt, bloei je helemaal op van complimenten als jouw partner zijn/haar waardering naar jou uitspreekt. ‘Ik hou van jou’ of ‘je ziet er mooi uit vandaag’ hoor je het liefst.


2. Tijd en aandacht

“Show it! Don’t tell” is het motto voor deze liefdestaal. Het is bij deze liefdestaal belangrijk dat je samen tijd doorbrengt. Afspraken uitstellen, niet écht luisteren of een beetje met de telefoon spelen tijdens jullie date kan als kwetsend worden ervaren.


3. Cadeautjes geven en krijgen

Als je deze liefdestaal spreekt geniet je ervan als iemand attent is en jouw aandacht geeft. Maar ook belangrijk is in deze liefdestaal dat je weet dat als jullie niet samen waren dat hij of zij wel aan je heeft gedacht. Of het cadeau nou groot of klein is, dat maakt niet uit. Het gaat om het idee erachter.


4. Hulpvaardigheid

De klusjes in huis zijn de dingen waar je partner warm van wordt, zoals de vaatwasser uitruimen of een stofzuiger door het huis halen. Je weet dat je partner hier blij van wordt. Dit zijn allemaal uitingen die horen bij deze liefdestaal.


5. Lichamelijke aanraking

Deze taal bestaat niet alleen uit seks, maar ook om die liefdevolle knuffel of de kus wanneer je partner de deur uitgaat. Ook als je samen hand in hand door de stad loopt of als je tijdens het televisie kijken graag dichtbij elkaar zit is dat een teken van deze liefdestaal. Als iemand afstand van je neemt kan dit voelen als een afwijzing.


Liefdesgeluk

Van de ander weten wat hij/zij belangrijk vindt in de relatie, is de sleutel naar meer liefdesgeluk. Wanneer twee mensen een band met elkaar aangaan is goede communicatie het allerbelangrijkste wat er is. En communiceren gaat nu eenmaal een stuk soepeler als je weet welke taal de ander spreekt.


Bron(nen):

23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page