top of page
  • Team Over Seks(t)

Vooroordelen

Een donkere man heeft een grote, een Aziatische een kleine. Als je dikke billen hebt kan je twerken en een Arabische man is dominant in bed. Als je veel make-up draagt ben je makkelijk, kleed je je bedekt ben je preuts. Er zijn genoeg vooroordelen, vaak op niks gebaseerd. Want uiterlijk en etniciteit vertellen misschien een klein beetje over een persoon, maar lang niet alles.


Toch ontkom je bijna niet aan de vooroordelen. De vraag is, hoe ga je ermee om? Voor de een kan ‘once you go black, you never go back’ complimenteus kan zijn, maar voor de ander kan het voelen alsof je puur wordt gezien als object. Of zoals eerder genoemd: een Aziatische man heeft automatisch een kleine penis. Dit gaat soms zelfs zo ver dat er op datingprofielen zoals Grindr staat: No Asians. Dit kan erg kwetsend en daarnaast heel erg onterecht zijn. Toch gaan mensen er vaak in mee, want een vooroordeel is zo bekend omdat het vaak klopt. Toch?


Soms wel. Maar vaak genoeg ook niet. Dat is het ‘gevaarlijke’ eraan. Een vooroordeel ontstaat doordat meerdere mensen dezelfde ervaring hebben gehad. Daarna gaan anderen er van uit dat dat dan in het algemeen zo is, want ja, als meer mensen het zeggen…. En zo is er dan ineens een nieuw vooroordeel in de wereld.


Kijk, als we naar de feiten gaan kijken kloppen bepaalde dingen gemiddeld gezien ook. Want gemiddeld gezien hebben Aziatische mannen een kleinere penis, en hebben Afrikaanse mannen een grotere. Maar nogmaals: dat is gemiddeld! Dat geldt dus niet voor iedereen! Als je naar de statistieken kijkt heeft de gemiddelde Nederlandse vrouw ook cup D. Maar in de realiteit betekent het niet dat je mag aannemen dat elke vrouw die je ziet of spreekt haar cup D in je gezicht flaneert. En zo mag je er dus ook niet van uit gaan dat elke Aziaat een kleinere en elke Afrikaan een grotere heeft, of ze vanwege een dom vooroordeel afschrijven of anders behandelen.


Met vooroordelen moeten we echt oppassen. Het kan ervoor zorgen dat mensen zich buitengesloten, minder gewaardeerd of minderwaardig voelen. Let er dus op dat je ze zelf niet zomaar gebruikt, en spreek anderen daar ook op aan. Het gaat om écht iemand leren kennen. Ongeacht kleding, etniciteit, haar, make up, lichaam of wat dan ook. Want onder dat alles zit simpelweg een mooi mens waar geen enkel vooroordeel tegenop kan. Dus, ga jij verder kijken dan de vooroordelen?


Bron(nen):
33 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page