Op een gegeven moment krijgt bijna elke jonge vrouw er wel mee te maken: de menstruatie. Een biologische cyclus die eigenlijk je lichaam klaar maakt om zwanger te worden. De een heeft er bijna geen last van, de ander ervaart klachten als hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, vermoeidheid en/of een slecht humeur. Uiteindelijk hebben we wel allemaal 1 ding gemeen: er komt bloed uit de vagina. Zo simpel is het, maar toch wordt het nog wel eens gezien als een taboe.
Praten over je menstruatie hoort er niet echt bij. En praat je er wel over kunnen mensen het onhygiënisch, vies of storend vinden. Nogal raar, want het is iets wat al sinds het begin van de mensheid bij vrouwen hoort en wat ervoor zorgt dat we duizenden jaren later nog bestaan. De manier waar er wel over wordt gepraat is vaak denigrerend of stereotyperend. Als je als vrouw chagrijnig bent, hoe vaak komt dan wel niet de vraag of het weer die tijd van de maand is? Terwijl ze soms dan niet eens ongesteld zijn. En als ze het dan al wél zijn, is het niet aan de ander om ze daar over te veroordelen. Voor en tijdens je menstruatie kan je namelijk wat prikkelbaarder zijn. En dat is niet gek, aangezien je hormonen dan als een malle bezig zijn om je cyclus te reguleren.
Naast de vooroordelen over vrouwen en hun menstruatie gaat er ook nog wel eens verkeerde informatie rond. Wij van Over Seks(t) brengen graag wat duidelijkheid over wat nou de feiten en fabels zijn.
Feiten:
Je kan ziek worden van je tampon te lang inhouden
Het komt gelukkig niet vaak voor, maar ja, je kan écht ziek worden van te lang je tampon inhouden. Dit staat ook wel bekend als het toxische schock syndroom oftewel tamponziekte. Als je je tampon namelijk te lang inhoudt kunnen de bacteriën zich op extreem niveau gaan voortplanten en in je bloed terecht komen. In een aantal gevallen zijn vrouwen hier zelfs aan overleden. Laat dus nooit je tampon langer inzitten dan 8 uur, dat is écht de max!
Je hebt je individuele cyclus
Elke vrouw heeft haar eigen individuele cyclus. Dus als je tegelijkertijd ongesteld wordt met iemand uit je huishouden is dat toeval, hoewel soms anders wordt beweerd. Je cyclus is namelijk afhankelijk van verschillende factoren maar geen van die factoren heeft te maken met de cyclus van andere vrouwen.
Het is niet schadelijk om eens een maand niet ongesteld te worden
Nee, het is écht niet schadelijk om je ongesteldheid eens een keer over te slaan door bijvoorbeeld het doorslikken van de anticonceptiepil. Hier is ook geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Slik je vaak een langere periode door? Let dan wel; als je weer stopt met de pil kan het even duren voordat je cyclus weer op gang komt.
Je libido kan omhoog gaan
Bij veel vrouwen komt het voor dat ze meer zin in seks krijgen voor of tijdens hun menstruatie. Dit is weer terug te leiden naar de oertijd. Menstrueren houdt namelijk in dat je vruchtbaar bent en dus de oergedachte ‘Ik moet mij voortplanten’ kan leiden tot een hoger libido voor/tijdens je menstruatie.
Fabels:
Je verliest heel veel bloed
Soms kan je maandverband of tampon echt vol bloed zijn. Dit betekent alleen niet dat je dan ook daadwerkelijk heel veel bloed verliest, ookal kan dat wel zo voelen. Gemiddeld verliest een vrouw tijdens haar menstruatie ongeveer vier eetlepels tot een half kopje bloed. Wel zijn hier natuurlijk uitzonderingen, want sommige vrouwen ervaren wel overmatig bloedverlies. Kenmerken daarvan zijn het verlies van stolsels, oftewel dikke brokken bloed en bloedarmoede. Heb je hier last van? Contacteer dan even voor de zekerheid je huisarts.
Als je menstruatie uitblijft, ben je zwanger
Het kan elke vrouw overkomen. Je hoort ongesteld te worden maar je menstruatie blijft maar uit. Ookal heb je dan nog nooit of al heel lang geen seks gehad, popt die toch op; de pregnancy scare. Oftewel de angst dat je zwanger bent. Geen zorgen, vaak is dit niet de oorzaak. Het kan namelijk ook gewoon komen door hormonale schommelingen, het begin van de overgang maar ook door lichamelijke of fysieke spanningen kan je menstruatie uitblijven. Als jij niet lekker in je vel zit of heel veel stress ervaart kan het dus zijn dat je niet ongesteld wordt. Handig is om altijd even voor de zekerheid een zwangerschapstest te doen, maar als die negatief uitkomt weet je in ieder geval dat het niet heel raar is dat je menstruatie uitblijft.
Je kunt niet zwanger worden als je ongesteld bent
Dit is iets wat veel online te lezen is; je bent niet vruchtbaar in de week dat je ongesteld bent. Maar dit is een fabel! De kans is minimaal, maar niet onmogelijk. Spermacellen kunnen zelfs een aantal dagen overleven in je baarmoeder. Dus als je seks hebt tijdens je menstruatie, gebruik dan altijd een voorbehoedsmiddel.
Chocola eten helpt tegen de ongesteldheidskrampen
Helaas dames! Dit is een fabel. Waar we graag onder een dekentje op de bank gaan liggen met een reep chocola omdat we denken dat het helpt, blijkt het juist het tegenovergestelde. Suikers zorgen er namelijk voor dat je krampen zelfs heviger kunnen worden. Wel kan het een soort placebo effect geven. Het eten van chocola, en jezelf troosten, kan namelijk het stofje serotonine vrijmaken. En serotonine heeft dan weer effect op je stemming en speelt ook een rol bij de verwerking van je pijnprikkels. Dus ja, het kan zijn dat je je toch wat fijner voelt als jij die chocola eet. Alleen komt dit effect dan meer doordat je het fijn vindt om jezelf te troosten. Kans is namelijk dat later je krampen weer heviger worden. Dus voor de zekerheid misschien toch maar die suikers (helaas) vermijden tijdens je menstruatie.
Menstrueren hoort nou eenmaal bij vrouw-zijn. Alleen wordt helaas vanaf jonge leeftijd al geleerd dat je er niet echt over mag praten. Hebben we allemaal niet eens heel stiekem met een tampon of maandverband door de middelbare schoolgangen gelopen, hopend dat niemand het zou zien? Maar dames, het hoort erbij en zorgt ervoor dat we ons kunnen voortplanten! Geef het dus gewoon aan als je veel klachten hebt, neem die snipperdag voor jezelf, pak dat dekentje en warme kruik en gun jezelf even rust. Zorg voor jezelf tijdens je menstruatie, en spreek je er ook over uit. Op die manier kan er meer begrip gecreëerd worden en wordt het hopelijk minder een taboe.
Bron(nen):
Comentarios