In 2007 bedacht Cosmopolitan Nederland om 30 oktober uit te roepen tot Dag van het decolleté. Het doel van deze dag was om vrouwen trots te laten zijn op hun decolleté en dit wilden ze stimuleren door een soort wedstrijd. Een zoektocht naar het mooiste decolleté van Nederland. Het idee was om een foto in te sturen om mee te doen aan deze wedstrijd, en voor elke ingezonden foto ging er 1 euro naar Pink Ribbon.
Maar wat heeft Pink Ribbon hier nu weer mee te maken? Nou oktober is, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld, de borstkankerbewustzijn maand (awareness month). Pink Ribbon werkt hard om borstkankerpatiënten een beter leven te geven door alle fases van deze ziekte. Naast het steunen van de patiënten en financieren van onderzoeken, creëren ze ook meer bewustzijn rondom borstkanker. Cosmopolitan wilde door de Dag van de decolleté- zoektocht geld inzamelen om zo Pink Ribbon te helpen.
Dit viel echter verkeerd bij de organisatie. Oktober staat bekend als de borstkankerbewustzijn maand en veel vrouwen die borstkanker hebben (gehad) verliezen hun borsten aan deze ziekte. Een zoektocht naar het mooiste decolleté van Nederland is daarom, in de ogen van Pink Ribbon en het Koningin Wilhelmina Fonds, geen goede manier om bewustzijn te creëren of geld in te zamelen. Zij hebben dan ook alle verwijzingen naar de actie van Cosmopolitan van hun website verwijderd.
Dit brengt ons op de nieuwe actie op 30 oktober, de Dag van het decollenee.
Deze dag is sinds 2008 de tegenhanger van de Dag van het decolleté, en is bedacht op het forum van de Amazones, een website voor en door jonge vrouwen met borstkanker.
De Dag van het decolleté van Cosmopolitan was niet verkeerd bedoeld maar het is gewoon verkeerd gevallen. Het hebben van een mooi decolleté is geen slecht iets en moet ook niet gezien worden als iets aanstootgevends, dit gebeurt helaas vaak wel.
Het promoten van een zoektocht naar het mooiste decolleté van Nederland is geen slimme zet tijdens de borstkankerbewustzijn maand, maar dit kan wel op een ander moment gehouden worden. Veel vrouwen worden vaak nagefloten, nageroepen of zelfs uitgescholden of aangeraakt vanwege het laten zien van hun decolleté en dit zou echt niet moeten kunnen of mogen gebeuren.
Het is eigenlijk nooit goed, grote borsten worden helaas vaak gezien als sletterig en aandacht zoekend terwijl kleine borsten als minder mooi en niet zo sexy worden gezien.
Borsten zijn over de jaren dus flink geseksualiseerd waardoor je als vrouw bijna niet meer trots mag en kan zijn op je borsten en geen decolleté meer mag laten zien zonder er om beoordeeld te worden. Een recent voorbeeld hiervan is het verhaal van de Finse premier.
De Finse premier, Sanna Marin (34,), werd bij een fotoshoot voor het tijdschrift ‘Trendi’
gefotografeerd in een zwart jasje met een diep uitgesneden decolleté (zie afbeelding links). Er werd veel kritiek gegeven op de foto’s omdat critici vonden dat je als premier niet met een diep uitgesneden colbert, zonder iets daar onder, op de foto kan. Ook zagen vele de kans om iets te zeggen over de grootte van Marins borsten. Dit is een van de vele voorbeelden waarop borsten en decolleté worden geseksualiseerd waardoor vrouwen zich niet meer durven te uiten op de manier waarop ze dit misschien zouden willen.
(Sanna Marin, Finse premier)
Dat de dag van het decolleté geen slimme zet was om te houden tijdens de borstkankerbewustzijn maand mag duidelijk zijn, maar dit maakt het niet slecht. Ik vind dat dit best terug mag komen op een ander tijdstip in het jaar. Laat vrouwen trots zijn op wat ze hebben! Groot, klein, natuurlijk of gekocht het maakt niet uit. Borsten zijn borsten en die mogen gezien worden. Stop met het over seksualiseren van borsten en vier het bestaan ervan.
Bron(nen):
Comentarios