Ongeveer tien jaar geleden betekende veilige seks het gebruiken van een condoom en ervoor zorgen dat je jezelf regelmatig liet testen. Maar naarmate tijd en technologie evolueerden, evolueerde ons seksueel gedrag ook.
Een onderzoek uitgevoerd door Pew Research Center in Amerika suggereert dat een op de vijf volwassen met een smartphone aan sexting heeft gedaan. Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via je smartphone of tablet. Pew Research heeft 34 procent van de volwassenen van 25 tot 34 jaar en 22 procent van de volwassenen van 35 tot 44 jaar ook wel eens sexts verstuurd en ontvangen. Dus als je gaat sexten, wie je ook bent, kun je het net zo goed veilig doen. Zie hieronder hoe dat kan!
1. Stuur geen foto's met herkenbare kenmerken
Als je een seksueel getinte of naaktfoto gaat maken, zorg er dan voor dat je het doet zonder je gezicht op de foto te zetten. Op deze manier is er niets dat jou eraan kan binden, zelfs als de foto uitlekt. Zet ook liever geen tatoeages, moedervlekken, littekens of andere kenmerken die direct naar jou wijzen op de foto.
2. Schakel de locatieservices van je apparaat uit
Op deze manier zorg je ervoor dat zelfs als je een onsubtiele selfie stuurt naar iemand die je alleen kent via internet, hij of zij je niet kan opsporen zonder jouw toestemming. Schakel de locatie uit op alle sociale media-apps en zorg ervoor dat je foto's niet automatisch je locatie of gebruikersnaam taggen. Be smart!
3. Gebruik een app die de foto veilig kan verwijderen nadat je deze hebt verzonden
Godzijdank voor WhatsApp's nieuwe ‘verwijderen voor iedereen’ optie! Zelfs apps zoals Instagram en Snapchat hebben zulke functies, maar gebruikers kunnen nog steeds schermafbeeldingen van de foto maken of deze opslaan als ze al op de telefoon zijn gedownload. Het Belgische Telenet heeft de app .comdom gelanceerd. Deze app kun je zien als een ‘digitale condoom’ voor je foto’s. Ook heeft de app verschillende functies zoals het onherkenbaar maken van je gezicht en een watermerk toevoegen.
4. Stuur geen sexts door die je van iemand anders hebt gekregen
Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Dit is vooral belangrijk omdat het delen van naaktfoto's van een persoon, vooral als hij of zij minderjarig is, kan neerkomen op beschuldigingen van het verspreiden van kinderpornografie. Dit kan de afzender in ernstige problemen brengen. Daarnaast is sexting iets heel persoonlijks. Een sext is gestuurd in vertrouwen naar een persoon, en dus niet bedoelt om openbaar te delen.
5. Verzamel bewijsmateriaal als je onder druk wordt gezet om naaktfoto's te sturen
Toestemming is net zo belangrijk tijdens sexting als tijdens seks. Als iemand je onder druk zet om naaktfoto's te sturen, zou je je niet verplicht moeten voelen om dat te doen, tenzij je je er absoluut op je gemak bij voelt. Als dit niet het geval is, zorg er dan voor dat je screenshots van dergelijke berichten maakt en meldt dit bij uw plaatselijke misdaadautoriteiten.
Het delen van naaktfoto's brengt altijd een klein risico met zich mee. Hoewel je misschien niet denkt dat de ontvanger ze ooit tegen je zou gebruiken, beschouw het altijd als een mogelijkheid. Uiteindelijk is het jouw lichaam! De enige persoon aan wie je moet voldoen, is jezelf. Wat je ook besluit met je foto's te doen, je moet je gerespecteerd voelen, en niet beoordeeld.
Bron(nen):
Comments