Op 11 oktober viert Nederland jaarlijks Coming-Outdag. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan het moment waarop mensen binnen de LGBTIQ+ community uit de kast komen oftewel de coming-out. Dit is het moment waarop zij voor het eerst openlijk voor zijn/haar of hun seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomen.
De eerste Coming-Outdag werd opgericht op 11 oktober 1988 door psycholoog Robert Eischberg en directeur van de National Gay Rights Advocates (NGRA) Jean O’Leary. Een jaar eerder deden namelijk een half miljoen mensen mee aan een mars in Washington voor Gay and Lesbian rights. Naar aanleiding van deze mars kwamen Eichberg en O’Leary op het idee om een nationale actiedag te organiseren, om zo op deze dag het ‘uit de kast komen’ te vieren. Ronald Plasterk, de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, riep in 2009 de datum ook voor Nederland uit tot Nationale Coming-Outdag.
“Most people think they don't know anyone gay or lesbian, and in fact, everybody does. It is imperative that we come out and let people know who we are and disabuse them of their fears and stereotypes.”
– Robert Eichberg, in 1993
Deze dag kun je natuurlijk op allerlei manieren vieren. Zo hijsen de meeste Nederlandse gemeenten de regenboogvlag en dragen aanvoerders van professionele sportclubs een regenboogband. Ook zijn er veel bedrijven die inspelen op deze dag. Naast gemeenten hangen ook honderden Nederlandse scholen de regenboogvlag uit. Hiermee kunnen deze scholen aan de buitenwereld, maar ook aan hun leerlingen, laten zien dat op deze school iedereen zichzelf mag zijn. Er zijn tegenwoordig steeds meer scholen die actief meedoen aan deze dag. Zo zijn er sommige (middelbare) scholen die juist een speciale groep hebben om te zorgen dat er meer aandacht is voor deze dag op school. Een Gay Straight Alliance (GSA) heet dat.
Persoonlijk had ik het erg fijn gevonden om eerder van het bestaan van deze dag af te weten. Wij hadden geen GSA op school en er werd ook geen aandacht besteed aan dit soort dagen, helaas. Voor mij was het daarom een eeuwige zoektocht naar het ‘juiste’ moment, terwijl deze vaak niet bestaat. Coming-outdag was daarom voor mijn jongere zelf de perfecte uitkomst geweest om de knop om te zetten en deze dag te gebruiken waar hij voor is, uitkomen voor wie je bent. Eerst naar jezelf toe en daarna naar anderen. En door open te zijn over je seksuele geaardheid of genderidentiteit is er ruimte om erover te praten. Dit alles staat centraal op 11 oktober tijdens Coming-outdag!
Bron(nen):
留言