De pil is het populairste anticonceptiemiddel, maar het gebruik ervan daalt ieder jaar weer. In 2013 gebruikte, volgens het CBS, 37% van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar de pil en in 2017 is dit percentage al afgezakt naar 30%. Maar waarom zakt het aantal pil-gebruikers dan zo?
Foto door Anna Shvets via Pexels
Voor veel vrouwen zijn de redenen om te stoppen met de pil de nare bijwerkingen die kunnen optreden. Een aantal van die bijwerkingen zijn hoofdpijn, stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel, gewichtstoename en degene met de ergste gevolgen, trombose. Trombose krijg je niet ineens als je de pil slikt, maar het verhoogt wel de kans om het krijgen. Gewichtstoename ligt ook niet per se aan de pil zelf. Je kan meer vocht vasthouden en meer zin krijgen in “verkeerd” eten waardoor je gewicht toeneemt. Daarnaast vinden veel vrouwen het ook niet fijn om nog meer hormonen in te nemen dan de hormonen die van nature al in je lichaam zitten. Dit is vooral een argument dat de laatste paar jaren gebruikt wordt omdat mensen wat bewuster zijn met wat ze in hun lichaam stoppen, zoals bijvoorbeeld ook bij eten het geval is.
Een ander populair anticonceptiemiddel is het hormoonspiraaltje. In de pil zitten twee soorten hormonen terwijl er in het hormoonspiraaltje maar één soort hormoon zit en daarnaast ook een veel lagere concentratie waardoor het net wat minder bijwerkingen heeft dan een pil. Een nadeel aan dit middel is dan wel dat je tóch extra hormonen binnenkrijgt en voor jonge meiden is het geen pretje om in te brengen.
Maar wat nou als je geen extra hormonen in je lichaam wilt, maar toch beschermd wil zijn tegen zwanger worden?
Foto door Nataliya Vaitkevich via Pexels
Dan zijn er een aantal opties beschikbaar voor je. Ten eerste is er natuurlijk het condoom, of vrouwencondoom. Condooms beschermen tegen zwangerschap en zijn daarbij ook het enige voorbehoedsmiddel dat ook beschermt tegen soa’s. Ze zijn ook makkelijk verkrijgbaar bij je lokale drogist en verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren, vormen en zelfs smaken.
Het vrouwencondoom werkt ongeveer hetzelfde als een normaal condoom, alleen wordt deze in de vagina ingebracht. Dit kan je zelfs al 24 uur voor de seks doen waardoor je geen pauze hoeft in te lassen om even een condoom om te doen. Het inbrengen ervan vergt wel enige oefening, maar is vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon.
Beide zijn normaal gesproken gemaakt van latex maar ook beschikbaar als latexvrije variant.
Een ander, iets minder bekend, anticonceptiemiddel is het pessarium. Een pessarium is een soort siliconen kapje dat je, in combinatie met een zaaddodendegel, over de opening van de baarmoeder plaatst. Het beschermt niet volledig tegen soa’s, maar de gel doodt wel een aantal bacteriën. Het mag maximaal twee uur voor de seks ingebracht worden, maar heeft verder geen nadelen of bijwerkingen.
Ook bestaat er nog het koperspiraaltje. Een T-vormig stukje plastic met een koperdraadje eromheen dat er vijf tot tien jaar lang voor zorgt dat de zaadcellen inactief worden. Het voordeel ervan is dat je het niet kan vergeten, zoals bijvoorbeeld vaker gebeurt bij de pil, en dus voor vijf tot tien jaar lang beschermd bent. Een nadeel is wel dat het door een arts moet worden ingebracht en het geen fijn gevoel is om in te brengen. Ook de menstruatie kan de eerste paar keer eerder en pijnlijker zijn.
Sinds april 2019 is er ook een nieuw soort koperspiraaltje, namelijk het ballerine spiraaltje. Dit spiraaltje heeft geen T-vorm maar is een soort rond draadje met kleine koperen balletjes eraan. Verder heeft het dezelfde werking als het gewone koperspiraaltje. Het ballerine spiraaltje is dunner dan het T-vormige spiraaltje en zou dus minder pijn moeten doen bij het inbrengen. Daardoor is het een betere optie voor jongere meiden/vrouwen die nog niet zwanger zijn geweest.
Kortom zijn er dus een goed aantal mogelijkheden om jezelf hormoonvrij te beschermen tegen ongewenste zwangerschap. Twijfel je over wat het beste bij je zou passen? Overleg dan vooral met je huisarts en kom erachter wat je perfecte match is!Page Break
Bronnen:
Comments